Nie jesteś zalogowany na forum.

Jestem kurierem. Jeżdżę na rowerze po całym mieście, od rana do wieczora, w deszczu i w słońcu, z paczkami, które często ważą tyle, że nogi bolą mnie jeszcze w nocy. W tamtym tygodniu było wyjątkowo ciężko. Moja sunia, suczka Baja, nagle przestała jeść. Weterynarz powiedział, że potrzebne są badania i leki. Czteryście złotych. Czteryście. Tyle, że po opłatach za mieszkanie zostało mi może sto.
W sobotę, między jedną dostawą a drugą, zatrzymałem się na ławce w parku. Byłem mokry, zły i zmęczony. Spojrzałem na telefon. Zero wiadomości od klientów. Zero zamówień na następną godzinę. Otworzyłem przeglądarkę, żeby sprawdzić coś przypadkiem. Nie wiem, co mną kierowało – może desperacja, może głupota. Wpisałem w Google coś w stylu „szybka wygrana”. Wyskoczyła strona. Kliknąłem.
Przeniosło mnie na vavada com. Strona wyglądała normalnie – żadnych krzyczących banerów, żadnych podróbek. Na środku przycisk rejestracji. Zrobiłem to w trzy minuty. Imię, nazwisko, adres. Potwierdziłem linkiem z maila. Wszedłem do środka.
Na koncie było pusto, ale zobaczyłem informację o bonusie powitalnym. Nie miałem nawet dwudziestu złotych, żeby wpłacić. Przejrzałem promocje. Okazało się, że samą rejestracją dostałem coś na start – może jakieś darmowe spiny, może drobne środki. Nie pamiętam już. Pamiętam tylko, że nagle na koncie pojawiło się 40 złotych. Czterdzieści. Bez wkładu własnego.
Usiadłem na tej ławce w parku, trzymając w ręce telefon, i pomyślałem: „No dobra. Baja i tak nie ma co jeść. A ja nie mam jak zapłacić za jej leki. Co mi szkodzi?”.
Wybrałem automat z dżunglą. Tygrysy, papugi, zielone tło. Postawiłem 2 złote. Kręcę. Nic. Kolejne 2 złote. Nic. Zostało mi 36. Postawiłem 4 złote. I nagle – trzy małpy obok siebie. Wygrana? 28 złotych. Mało, ale coś drgnęło. Uśmiechnąłem się.
Grałem dalej. Stawki podniosłem do 5 złotych. Konto skakało: 50, 70, 40, 90. Ta sinusoida wciągnęła mnie totalnie. Zapomniałem o deszczu, o rowerze, o paczkach, które czekały w punkcie odbioru. Liczyły się tylko te migające symbole na ekranie.
Po dziesięciu minutach miałem 120 złotych. Po piętnastu – 80. Zaczynałem już myśleć, że to był głupi pomysł. I wtedy, zupełnie niespodziewanie, trafiłem darmowe spiny. Trzy rozrzucone symbole. Maszyna zaczęła kręcić się sama. Patrzyłem, jak saldo rośnie: 120, 160, 210, 280. Zatrzymało się na 340 złotych.
Zadrżały mi ręce. Siedziałem na ławce, mokry, śmierdzący potem, z torbą kurierską u boku, i miałem na koncie 340 złotych. Brakowało 60 do pełnej kwoty za weta. Pomyślałem: „Jeszcze jeden spin. Tylko jeden. Za 10 złotych”.
Postawiłem 10. Przegrałem. Zostało 330. Postawiłem kolejne 10. Przegrałem. Zostało 320. Wtedy w głowie zapaliła mi się czerwona lampka. Przypomniałem sobie Baji, jej smutne oczy, gdy patrzyła na mnie z legowiska. Wyłączyłem automat. Wszedłem w zakładkę wypłat. Wpisałem 320 złotych. Kliknąłem.
Przelew na Blika przyszedł w pięć minut. Wstałem z ławki, wsiadłem na rower i pojechałem do weterynarza. Pani doktor spojrzała na mnie zdziwiona, bo byłem umówiony na poniedziałek, a była sobota. Powiedziałem, że znalazłem dodatkowe pieniądze. Nie powiedziałem, gdzie.
Baja dostała zastrzyk, antybiotyki i karmę specjalną. Kosztowało to 370 złotych. Dołożyłem 50 z własnej kieszeni – tych, które miałem na jedzenie. Wróciłem do domu, położyłem się obok niej na podłodze i głaskałem ją, aż zasnęła.
Wieczorem otworzyłem ponownie vavada com. Tym razem nie po to, żeby grać. Po prostu patrzyłem na puste konto i myślałem. Gdybym nie przestał wtedy na 320 złotych, mógłbym stracić wszystko. Gdybym postawił jeszcze raz, może nie miałbym nawet na jedzenie dla siebie. Ale przestałem. I dzięki temu Baja dostała leki.
Następnego dnia, w niedzielę, jeździłem z paczkami do wieczora. Byłem zmęczony, ale spokojny. Wiedziałem, że w domu czeka na mnie zdrowiejąca suczka. I wiedziałem, że to nie była żadna magia. To był przypadek. I decyzja. Najważniejsza decyzja – żeby nie klikać dalej.
Czy polecam hazard jako sposób na ratowanie zwierząt? Oczywiście, że nie. To była katastrofa w czystej postaci, która skończyła się dobrze tylko dlatego, że miałem szczęście i odrobinę samokontroli. Ale gdyby nie vavada com, ten jeden raz, ta głupia sobota w parku – Baja może by nie dostała leków na czas. I z tym bym nie żył.
Do dzisiaj mam konto na tej stronie. Nie wpłaciłem już ani złotówki. Nie dlatego, że się boję. Dlatego, że pamiętam tę ławkę, ten deszcz i ten moment, gdy musiałem wybrać między jednym spinem a zdrowiem mojego psa. Wybrałem dobrze. I choć to tylko 320 złotych, dla mnie to była fortuna.
Baja śpi teraz obok mnie, na mojej bluzie. Oddycha spokojnie. A ja czasem, gdy wracam z dostawy, siadam na tej samej ławce w parku. Nie gram. Po prostu patrzę na telefon i uśmiecham się do siebie. Bo wiem, że czasem jedno kliknięcie może zmienić więcej, niż myślisz. Ale to nie automat zmienia życie. To ty zmieniasz je w momencie, gdy mówisz „dość”.