Nie jesteś zalogowany na forum.

Mam taką przypadłość – nie umiem siedzieć z rękami założonymi. Gdy tylko skończę wszystkie domowe obowiązki, zaczynam się nudzić w sposób, który doprowadza moją dziewczynę do szału. „Ola, usiąź wreszcie i nic nie rób” – mówi. Ale ja nie potrafię. Muszę coś klikać, czytać, przeglądać. W zeszły czwartek akurat wyjechała do siostry na cały weekend. Mieszkanie puste. Telewizor włączony dla szumu. I ja z tym moim niespokojnym tyłkiem na kanapie.
Przerzuciłem wszystkie aplikacje w telefonie. Facebook – nic nowego. Instagram – same rolki z kotami. Tinder – nawet nie próbuję, bo potem są awantury. I tak, około 22, trafiłem na filmik na YouTube. Gość opowiadał, jak gra w kasynie online dla relaksu. Nie zachęcał do wpłat, nie pokazywał kokosów. Po prostu mówił: „To jak gra w pasjansa, tylko z większymi emocjami”. Zaintrygowało mnie.
Zacząłem czytać komentarze. Jeden z nich polecał konkretną stronę. Kliknąłem. Strona była prosta, bez miliona wyskakujących okienek. Znalazłem przycisk z napisem epicstar registration. Zastanawiałem się chwilę – rejestracja? Po co mi to? Ale ciekawość wygrała. Wypełniłem formularz w trzy minuty. Mail, hasło, data urodzenia. Potwierdziłem linkiem z maila. I nagle byłem w środku.
Nie wpłaciłem od razu pieniędzy. Przejrzałem ofertę. Był bonus powitalny, ale nie chciałem go ruszać. Wolałem sprawdzić, czy w ogóle warto. Wpłaciłem czterdzieści złotych – tyle, ile kosztuje paczka papierosów, których i tak nie palę. Wybrałem slota z owocami. Taki klasyk. Arbuz, cytryna, wiśnia. Postawiłem 1 zł za spin.
Grałem powoli. Bez ciśnienia. Po dziesięciu minutach przegrałem dziesięć złotych. Nic strasznego. Po kolejnych dziesięciu – kolejne dziesięć. Zostało mi dwadzieścia. I wtedy zmieniłem grę. Wybrałem coś z dżunglą i tygrysem. Nie wiem czemu. Może przez fajną animację. Postawiłem 4 zł za spin. Pięć spinów. Nic. Ostatnie pieniądze.
Szósty spin. Ekran zamarł na sekundę. Potem eksplodował. Symbole zaczęły się same układać. Bonus. Nie wiedziałem nawet, że ta gra ma bonus. Dostałem osiem darmowych spinów z mnożnikiem. Patrzyłem, jak kwota rośnie. 20 zł. 60 zł. 140 zł. 320 zł. Kiedy bonus się skończył, na koncie było 540 złotych.
Zrobiłem zrzut ekranu. Wysłałem do swojej dziewczyny z napisem: „Patrz, co mi wpadło”. Ona odpisała po pięciu minutach: „Wypłacaj i nie bądź głupi”. Posłuchałem jej. Wypłaciłem 500 zł. Resztę zostawiłem na później.
Przez cały weekend nie grałem. Za to w poniedziałek, po pracy, wróciłem. Znowu wszedłem przez epicstar registration – chociaż tym razem już miałem konto, więc po prostu się zalogowałem. Wpłaciłem kolejne pięćdziesiąt złotych. Grałem spokojnie. Tym razem nic wielkiego nie trafiłem. Wygrałem może trzydzieści złotych, potem przegrałem. Wyszedłem na zero.
I wiesz co? Nawet nie zabolało. Bo zrozumiałem, o co chodzi. Nie o zarobek. Nie o to, żeby wygrać mieszkanie czy samochód. O ten moment, kiedy klikasz i świat znika. Kiedy nie myślisz o rachunkach, o szefie, o tym, że jutro poniedziałek. Jesteś tylko ty, bębny i nadzieja, że spadnie dobry symbol.
Moja dziewczyna wróciła w niedzielę. Opowiedziałem jej o wygranej. Na początku była sceptyczna. Potem pokazałem jej przelew na koncie – 500 złotych extra. Uśmiechnęła się. „No dobra – powiedziała – ale nie rób tego codziennie”. I miała rację.
Teraz mam swój system. Raz, maksymalnie dwa razy w tygodniu. Wpłacam pięćdziesiąt złotych. Gram godzinę. Ustawiam budzik w telefonie. Kiedy zadzwoni – zamykam przeglądarkę. Nie ważne, czy wygrywam, czy przegrywam. Koniec. I wiesz co? To działa. Naprawdę.
W zeszłym tygodniu trafiłem bonus 220 złotych. Kupiłem za to nowe słuchawki do biegania. Stare się psuły, a ciągle odkładałem zakup. Teraz biegam i myślę o tym czwartkowym wieczorze, kiedy z nudów kliknąłem w epicstar registration. Gdybym wtedy przewinął stronę dalej – nic by się nie stało. Gdybym stwierdził, że to strata czasu – też nic. Ale nie przewinąłem. I dostałem od losu małą lekcję.
Czasem warto zrobić coś nowego. Coś, czego nie planowałeś. Zarejestrować się gdzieś, gdzie nigdy nie miałeś być. Bo może się okazać, że ta jedna decyzja – ten jeden klik – przyniesie ci nie tylko pieniądze, ale przede wszystkim dobrą historię. A ja lubię dobre historie. Szczególnie te, które kończą się uśmiechem.